juli 20, 2024
Odla plantor och inred med hemmet med växter

Odla plantor och inred med hemmet med växter

Många inreder med snygga möbler och dekorerar snyggt med olika detaljer som ljusstalkar och prydnadssaker. Man kan inreda med massa snygga saker och designermärken för hundratusentals kronor. Men ett hem blir inte levande utan levande ting. Då tänker jag på framförallt människor, djur och just växter. Här kommer lite tips och tankar kring bra växter som man kan ha hemma.

 

Lättskötta växter i fönstret

 

Elefantöra är en utmärkt växt att ha i fönstret. Det är en växt i nässelsläktet som är enkel att föröka, lätt att ta hand om och snyggare (i mitt tycke) än många andra växter som endast har blad. Med rätt förutsättningar, det vill säga tillräckligt med värme (minst 5 grader) och normal blomsterjord kan nästan vem som helst odla elefantöra.

Det finns många andra liknande krukväxter som också är lätta att odla:

  • Svärmors tunga
  • Paradisträd
  • Gullranka
  • Fredskalla
  • Ampellilja
  • Aloe Vera

 

Vad du väljer att odla hemma är upp till dig och din smak. Något som också är populärt och (kan) vara desto mer krävande är orkidéer. Orkidéer finns det många av, både rariteter och vanliga varianter. Vissa växter föredrar viss typ av jord. Till exempel så finns det rosjord, orkidéejord och medelhavsjord. Man kan inte bara köpa några rosor hos en handelsträdgård och sätta dem i vanlig jord utomhus. Det fungerar inte så, helt enkelt. Det är ett vanligt nybörjarmisstag. Samma sak gäller för vissa krukväxter inomhus, men för ovanstående lättskötta växter kan man köpa vanlig enkel blomjord.

Frukt och grönsaker

Det finns också möjlighet att odla frukt och grönsaker hemma. Vissa är enklare än andra. Till exempel, kan du odla minitomater i köket eller i hallen. Man kan till exempel beställa citrusfrukter. Du kan eventuellt också odla chilifrukter och basilika i köket. Vissa saker går att odla inomhus eller på balkongen. Har du solsida kan man till och med sätta upp en björnbärsbuske på balkongen. 

 

Men man ska vara medveten om att vissa typer av plantor, är för stora eller för krävande för att man ska kunna odla dem under normala förutsättningar i ett hem. Till exempel gurkor kan bli väldigt stora, och kräver i regel ett växthus. Samma sak gäller vissa tomater, då buskarna kan bli rätt stora. Däremot är det inga problem med minitomater eller till exempel ampeltomater på balkongen. Generellt sätt kräver vissa exotiska arter (till exempel) bananer viss typ av jord och en luftfuktighet som du inte kan få med ens med ett normalt växthus. 

 

Det kan vara kul att även odla frukt och grönsaker hemma. Det går hand i hand med ett matlagningsintresse. Dessutom öppnar sig en helt ny värld upp för den som odlar hemma. Handlar man på nätet, så finns det ett helt annat utbud än som finns i normala butiker. Odlar du själv kan du få fram saker som du inte ens kan köpa i specialaffärer. Det finns mängder av olika chilifrukter och olika hybrider. Även om du bor i lägenhet utan tillgång till trädgård eller balkong så finns det så kallade miniväxthus. Vissa är snyggt designade, för att passa modern inredning. Men det finns också billiga varianter på IKEA exempelvis.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.