juli 19, 2024
Det du lämnar efter dig till anhöriga när du dör

Det du lämnar efter dig till anhöriga när du dör

Någon gång i livet för de flesta så behöver vi planera en begravning och det behöver ske inom en viss tidsram efter den bortgångna. Som med det mesta är det bra att vara förberedd och det kan vara bra att ha samlat information innan. Det finns en del saker som du själv kan förbereda om du vill ha din begravning på ett särskilt sätt. Ett tips är att spana in Begravningsbyrå.se för information. Det kan vara bra att upprätta ett dokument med hur du vill ha din begravning och information om dina försäkringar samt ett testamente. Döden kan inträffa plötsligt, vi är ju tyvärr alla dödliga. 

Har du investerat olika projekt, hemsidor, digitala valutor kanske det endast är du som har den informationen och det kan vara svårt för de efterlevande att veta vad du har i ägor. Även enklare saker som sociala medier behöver det finnas information om. Vill du att dina sociala medier ska vara kvar efter din död? Vill du ha en minnessida på Facebook. Konton som varit inaktiva en längre tid stängs automatiskt ner.

När man börjar tänka på det finns det en del att gå igenom. Men även hur du vill att din död ska informeras till vänner, familj och bekanta. Idag läser vi inte tidningar i samma utsträckning så en dödsannons där kanske inte nås ut till vederbörande. En e postlista med vänners mailadress kan därför vara en god ide att ha. Många väljer att förmedla dödsfall via sociala medier idag.  

Det kommer även behöva göras en bouppteckning innan man tömmer en lägenhet då det är straffbart att göra det innan. Den kan du göra själv eller med hjälp av en jurist och behöver skes inom tre månader. I första hand ska dödsboet betala räkningarna för begravningen och bouppteckningen. Ett dödsbo (tidigare stärbhus) är den avlidnes samlade tillgångar och skulder. 

Samla gärna dina försäkringar, se över dina försäkringar:

Det finns inte något centralt register över enskilda personers försäkringar så det kan vara bra att samla ihop information. Det är svårt att få fram all information i efterhand och efterlevande kan missa viktiga försäkringar. Det finns åtskilliga miljoner varje år i försäkringar som aldrig betalas ut. Somliga har försäkring som täcker begravningskostnader utan att veta om det.

Har du en sambo kan du även teckna ett efterlevandeskydd för premiepensionen som innebär det att om du dör får din make/sambo din premiepensionen utbetald till sig under resten av livet.En del har även en del har en livförsäkring via jobbet eller sitt fackförbund, eller en privat.

Som ni ser finns det oerhört mycket att tänka på och det är därför det ofta kan bli utmattande att ta hand allt när någon har avlidit.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.