juli 19, 2024
Att förbereda praktiskt innan ens egna bortgång

Att förbereda praktiskt innan ens egna bortgång

Memento mori. Kom ihåg att du en dag ska dö. Vad som händer efteråt vet vi inte. Men döden är något naturligt. Något som vi kan använda som drivmotor för att leva våra liv här och nu. Alla ska vi någon gång dö och det finns en hel del praktiska saker som man kan göra inför ens död. 

 

Samtidigt består våra liv idag till stor del av saker som sker online. 

Jag läste nyligen om att önskan om att kunna städa bort ens digitala fotspår önskas av många. Vad händer med våra digitala fotspår efter döden? Vem ska administrera detta och hur bör den gå tillväga?  På bl.a. Google Photos, Facebook, Instagram och diverse kanaler och externa hårdskivor. Dessa foton kan vara väldigt värdefulla för släkt och vänner efter min bortgång. Är man död kanske man vill att ens Instagram stängs ner, man kanske driver bloggar och dom kanske man vill att en viss person ska fortsätta upprätthålla. Det är många konton med lösen som ingen förutom än själv vet om.Att se en avliden persons profil på sociala medier dyka upp i tid och otid kan vara en smärtsam påminnelse om att den inte längre är bland oss.

Vad du själv kan göra för att förbereda inför din bortgång, för att förenkla för dina närstående.

Har du en person som du litar på och som du sätter som kontaktperson/er kan den ta vid efter dina önskningar efter din död.  Lavendla Arkivet, som man kan logga in med Mobilt BankID och är ett digitalt arkiv där du kan ladda upp specifika önskemål kring begravningsmusik, viktiga dokument eller lösenord till bankfack och så vidare. Medan du lever så ​​är det ingen annan än du själv som har tillgång till informationen innan du dör. 

Skriv en guide om hur du vill att dina tillgångar, konton och begravning ska ske och ladda upp på Lavendia. Det kommer förenkla avsevärt för den som ska ta vid. Vissa konton har att du kan lägga in den som ta över efter din död, men den behöver ju veta att den har den informationen och det kan vara känsligt ämne att prata om innan. Samt att man vill kanske inte ge ut lösenord och info in förväg. Här kan du spara info som: eventuella avtal, abonnemang, föreningsavtal ​​försäkringsinnehav och medlemskap  med många flera. Det kan vara svårt att veta alla sådan då många idag använder sig av autogiro. 

Bestäm över hur ens egna begravning ska se ut

Vilken bild vill du bli ihågkommen med, vilken musik ska spelas på din begravning. All information går att bestämma i förväg. När man ska planera begravning är det många val som ska göras. Du kan planera din egen begravning Lavendlas begravningsbyrå. Lavendla Arkivet berättar hur du vill ha din begravning utformad (Urna/kista, musik, dekorationer, gravsättning etc) 

Lavendla Begravningsbyrå Stockholm och du hittar ​​du hittar din närmaste ort vi

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.