De flesta svenskar som tog semester i år följde en lång tradition av att välja traditionella semesterveckor för sin ledighet. En undersökning från Visma som genomfördes av Sifo från några år sedan pekade nämligen på att ungefär femtio procent av alla arbetstagare tar ut semester från mitten av juli och de tre följande veckorna. Majoriteten av semesterfirare tar därmed ut en så kallad klassisk industrisemester och då under vad som normalt sett brukar vara den varmaste tiden i Sverige. Sofia Gerstenfeld som är VD för Visma Enterprise förtydligar att det är vädret som styr när en vill vara ledig. 2018 fyllde för övrigt den lagstadgade semestern 80 år och det är en jubilar som heter duga med tanke på att antalet semesterveckor på denna tid har ökat från två till fem veckor. Sverige står sig därmed rätt väl jämfört med andra länder i världen där lagstadgad semester kan vara både längre och kortare.
Landet som tar täten med längst semester beviljad enligt lag är för övrigt oljestaten Kuwait där anställda i den privata sektorn har totalt 35 dagars betald semester. Tittar man på annan statistik över vad svenskarna prioriterar på semestern är det främst avslappning följt av god mat och dryck. Att uppleva nya platser, umgås med sin partner och att ta del av naturupplevelser är annat som svensken brukar ägnar sig åt under ledigheten. Du som läser detta är kanske på semester i skrivande stund, eller så har du så smått börjat återgå till jobb. I den här artikeln tipsar vi den senare gruppen om hur man maximerar sommaren.
Utnyttja sommarkvällarna
Även om du är fast på jobbet på dagen finns inget som säger att du inte kan utnyttja årstidens längre och ljusare kvällar för att maxa sommaren. Sommaren innebär ökad energi för de flesta av oss vilket innebär att du gott kan skjuta på sängdags i några timmar och lajva semester. Här finns inga regler – gör alla de saker som typiskt är förbehållna ledig tid även om du är åter på jobb! Dessa aktiviteter kan omfatta sträckkollande av serier på Netflix, att läsa somriga böcker i hängmattan eller på balkongen, att hinna i kapp avsnitt av din favoritpodcast som släppts över sommaren eller att spela online slots och då kanske sådana med färgsprakande, somriga teman. Det gemensamma temat är avkoppling och en paus från måsten snarare än aktiviteten i sig.
Vakna tidigare
Du kan förhålla dig till morgonen på samma sätt som ljusa sommar- och sensommarkvällar. Årstidens behagliga temperaturer och solljus gör att du enkelt kan ställa klockan och gå upp en timme tidigare än vanligt på morgonen. Denna extra timme tillbringas förslagsvis med att äta frukost i lugn och ro, gärna utomhus om möjligt, lyssna på sommarprogram på radion eller läsa morgontidningen i lugn och ro. Det du går miste om i sovtid vinner du i en mjuk start på dagen och en harmonisk känsla som förhoppningsvis håller i sig dagen lång. Vill du ta det hela ett steg längre kan du boka in en gemensam frukost med vänner på ett mysigt café eller i någons trädgård innan ni beger er till respektive jobb.
Boka in roliga aktiviteter
Vi har en tendens att spara roliga aktiviteter till när vi är lediga men glömmer att det faktiskt finns utrymme för spänningsfyllda upplevelser även under resten av året, i synnerhet innan september månad löpt till sin ända. Den som vill suga ut det sista av sommaren kan förslagsvis boka in en sådan aktivitet till helgen eller till efter kontorstid för att på så vis lura hjärnan till att tro att det faktiskt fortfarande är semester. Kanske har du alltid varit sugen på ridlektioner men inte hunnit, kanske vill du prova på SUP på en stilla sjö eller göra yoga i solnedgången på en öde strand. Låt dig inte stoppas av ditt arbetsschema utan försök att hitta luckor och boka in roliga saker ändå, vi lovar att det genererar mycket glädje i det långa loppet!