maj 24, 2024
Getingsäsongen är vanligtvis under sommarmånaderna

Getingsäsongen är vanligtvis under sommarmånaderna

Getingsäsongen är vanligtvis under sommarmånaderna, från tidig vår till sen höst, beroende på var i Sverige du befinner dig. Getingar är mest aktiva under de varma månaderna när blommor blommar och det finns gott om föda för dem. Här är några saker att tänka på om getingsäsongen:

 1. Tidig vår: Getingdrottningen vaknar upp från sin vinterdvala och börjar leta efter en lämplig plats att bygga sitt bo. De kan ofta hittas i marken eller i skyddade utrymmen, som taknockar eller trädgrenar.

 2. Sommar: Under sommaren blir getingpopulationen större när nya arbetare kläcks. Getingar söker efter mat, inklusive söta ämnen som frukt, saft och matrester. De kan också vara ganska påträngande och irriterande när de letar efter mat.

 3. Höst: Mot slutet av sommaren och början av hösten blir getingarna mer aggressiva eftersom de känner att deras koloni är hotad av kyla och minskande resurser. Detta är den tidpunkt då många människor upplever att de blir stuckna av getingar när de äter utomhus eller försöker ta bort dem från sin omgivning.

För att undvika problem med getingar under getingsäsongen är det viktigt att vara försiktig när du äter utomhus och att hålla mat och dryck täckta. Du kan också använda getingfällor eller andra avskräckande medel för att hålla dem borta från ditt område. Om du upptäcker ett getingbo i närheten av ditt hem, är det bäst att kontakta en professionell skadedjursbekämpare för att ta bort det säkert.

Här är några husmorsknep som kan hjälpa dig att hålla getingar borta:

 1. Citron- eller apelsinskal: Placera skivor av citron eller apelsinskal på platser där du ofta ser getingar. Doften av citrus kan avskräcka dem.

 2. Mynta: Getingar ogillar doften av mynta. Plantera mynta i trädgården eller sätt ut myntaolja eller myntaextrakt i små skålar runt om i områden där du vill undvika getingar.

 3. Vinäger och vatten: Blanda lika delar vatten och vitvinsvinäger i en sprayflaska och spraya detta på platser där getingar samlas. Vinägern avskräcker dem och kan användas för att rengöra ytor där de har varit.

 4. Kryddnejlikor: Stick in kryddnejlikor i en citronhalva och placera den på ett fat. Detta kan hjälpa till att hålla getingar borta från ditt utomhusbord.

 5. Brinnande kaffe: När du är utomhus och har problem med getingar, kan du försöka bränna en liten mängd kaffe i en eldfast skål. Röken kan avskräcka dem.

 6. Använd glasburkar: Om du vill fånga och avlägsna getingar istället för att döda dem, kan du använda en glasburk med en öppning och placera lite söt mat, som saft eller sylt, inuti. Getingarna kommer att gå in i burken men har svårt att hitta ut igen.

 7. Håll mat och dryck täckta: Förhindra att getingar lockas till din mat och dryck genom att hålla dem täckta när du är utomhus.

 8. Stäng sopbehållaren: Se till att sopbehållaren är ordentligt förseglad för att undvika att getingar lockas av matrester.

 9. Undvik dofter: Undvik starka dofter som parfym eller doftande lotion när du är utomhus under getingsäsongen, eftersom detta kan locka dem till dig.

 10. Fågelholkar: Locka fåglar till din trädgård genom att sätta upp fågelholkar. Fåglar äter ofta getingar och kan hjälpa till att minska deras närvaro.

 11. Ättika kan vara ett användbart husmorsknep för att avskräcka och hantera getingar. Här är hur du kan använda ättika mot getingar

Kom ihåg att även om dessa husmorsknep kan vara effektiva för att avskräcka getingar, är det bästa sättet att hantera ett getingproblem att kontakta en professionell skadedjursbekämpare om du har ett getingbo nära ditt hem, eftersom det kan vara farligt att försöka ta bort det själv.

Kom ihåg att getingar har en viktig roll i ekosystemet genom att hjälpa till med pollinering och att kontrollera populationsnivåer för andra insekter. Så även om de kan vara besvärliga, är det viktigt att försöka hantera dem på ett sätt som är säkert för både människor och miljön.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.