oktober 22, 2024
Gudie- så startar man en IT-firma

Gudie- så startar man en IT-firma

Samarbete med Acount Ekonomipartner

 

Funderar du på att jobba med IT? Eller jobbar du med IT och vill starta firma? Då är den här artikeln något för dig. Här finns lite övergripande information¨.

Starta en firma

 

Oavsett om du tänkt jobba med IT eller något annat, så måste man starta en firma. Det finns flera olika typer av bolagsformer. Några av de mest vanliga är enskild firma och aktiebolag. Aktiebolag en auktoriserad revisor. I stort sett alla bolagsformer kräver bokföring. Du kan få hjälp med bokföring av en redovisningsbyrå. Vänd dig till en redovisningsbyrå örebro, om du befinner dig i Örebro och så vidare. Har man inte specifika behov kan man ofta vända sig lokalt. Men innan man gör detta så registrera man sin firma hos Bolagsverket. Du kan också skydda ditt företagsnamn, eventuella produkter och varumärken hos Patent och Registreringsverket. 

 

Det är oftast rimligt att ha en webbplats för företaget. Det blir då ditt ansikte utåt. I vissa fall kring vissa branscher krävs särskilda tillstånd. Men så brukar det inte vara i IT-branschen. Även om det kan finnas undantag. Ett par par exempel skulle kunna vara om man vill starta upp en produktion av komponenter där man använder kemikalier, om man ska producera försvarsmateriel och så vidare.

Hur blir man ett IT-proffs?

 

Många kanske funderar på hur man blir ett riktigt IT-proffs. Man kan bli det på många sätt. Man kan vara självlärd, men ofta är man utbildad. Det finns privata aktörer som utbildar. Flertalet KY-utbildningar är relativt korta, ger oftast jobb och brukar vara ganska välbetalda inom IT. Dessutom är det ofta roliga uppgifter för personer som är intresserade av det. Just KY-utbildningar är specialiserade på ett visst typ av specialistyrke. Det skulle exempelvis kunna vara Cobolprogrammerare eller något annat som är “nördigt”. Cobol är ett äldre programmeringsspråk som fortfarande används i exempelvis banksystem.

 

Sedan kan man utbilda sig på högskola eller universitet. Där finns en rad olika utbildningar att gå. Du kan ta examen som systemvetare, civilingenjör i datateknik eller inrikta dig på ekonomi och affärssystem exempelvis. Sedan finns det en rad olika certifikat man kan ta och olika fortbildningskurser man kan gå om man är intresserad av att lära sig. Vissa gymnasieprogram är också inriktade på IT.

 

Men man behöver faktiskt inte nödvändigtvis vara utbildad inom för att starta en IT-firma. För vissa arbeten räcker det med att vara självlärd. Sedan är IT ofta inbakad i andra verksamheter också. Så till exempel stora idrottsföreningar eller landslag kan använda sig av IT experter för att göra olika analyser, eller för att stötta kring administrering. Butiker har ofta e-handel och så vidare. Så oavsett om du vill starta en firma eller jobba i en befintlig verksamhet finns det stora möjligheter för dig som är intresserad av IT.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.