maj 24, 2024
Digitala elbolag – en jämförelse

Digitala elbolag – en jämförelse

Man läser mycket i tidningar om digitala elbolag och att de får mycket investeringar. Vad är detta för elbolag och skiljer sig deras utbud åt något. Det är många som bara väljer det som man ser mycket reklam för utan att tänka på konsekvenserna av sina val. Dessa elavtal är helt rätt för vissa konsumenter men för den passiva konsumenten kan det sluta fel.

Marknadsföring av elbolag

Läste att digitala bolaget Tibber nu var värderade över 3 miljarder och att Greenely nyligen tagit in ca 30 miljoner i kapital. Om man jämför elpriser utifrån rabatter kan man tro att dessa elbolag bara har vanliga rörliga elavtal. Men det stämmer inte, de priserna som visas är nämligen genomsnittspris. De har el på timpris vilket skiljer sig markant mot andra aktörer. Vad är det som just nu får stora investeringar från ängelinvesterare och venture-capital firmor? Det är gröna lösningar och smarta logisitklösningar i stor grad. Grön energi går att klassa in som hett område där värderingar kan nå miljardbelopp.

El med timpris

Ett timprisavtal på el skiljer sig då elpriset uppdateras varje timme. När du väljer el med dessa villkor så får du vara beredd på att hänga med varje dag så att du inte använder el när det är dyrt. Dessa elbolag som kör denna trend surfar med på att vi har stora variationer i elpriset. Då kan de visa på att den aktiva konsumenten som planerar sin elförbrukning kan spara massa. Vilket ju är sant! Dessutom, i takt med att elpriset går upp så får varje svensk ökat fokus på el och kan tänka sig att övervaka elpriset varje dag för att komma ner i pris. Tänk på vilka elbolag som har timpris när du jämför elavtal då det inte alltid är tydligt i tjänsterna. Rörligt elpris och timpris är inte alls samma sak

Rörlig el

Ett rörligt elavtal så som man klassat det i branschen så görs uträkningen av elpriset genom att man gör ett medelpris av elen föregående månad. Därmed är det ju egentligen bara rörligt en gång per månad. Vilket gör att du har det elpriset under hela månaden. Många har inte riktigt tänkt på hur det funkar men det innebär ju en säkerhet då inte speciellt många tänker på när de har igång element, diskmaskin och kyl samt frys.

Fast el

Fasta elavtal är för de som verkligen vill vara säkra på vad de betalar varje månad. Det smarta är att teckna upp sig på det elavtalet via en jämförelsetjänst någon gång under sommarhalvåret och att få ett avtal som sträcker sig över vintern. Då kommer man undan de höga elpriserna över vintern och behöver kanske inte använda sig av ett timavtal för att bara använda el när det är billigt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.