maj 26, 2024
Villaägare: Så får du bort skadedjur

Villaägare: Så får du bort skadedjur

Samarbete med skadedjursbekampning.nu

Det finns många olika skadedjur som en villaägare helst gärna slipper i sitt hem. För har man väl drabbats av skadedjur, så är det svårt att bli av med dom. Visste du att risken för skadedjur är större i äldre än i yngre hus? 

Arbeta förebyggande mot skadedjur  

Är allt i sin ordning, så finns det en del åtgärder som du som husägare kan göra själv för att minimera riskerna med att dra till dig skadedjur och skydda ditt hem mot angrepp.

Generellt sätt så kan man säga att råttor trivs på de ställen där vi människor finns och dom föredrar gärna lite mer fuktigare miljöer, vilket gör att man ofta kan hitta dom i avlopp, i källare eller på vindar. Likt möss, så dras dom till ställena där de kan hitta mat, vilket kan vara i närheten av sopkärl, där fågelmat läggs ut eller avloppssystem.

 

I september 2019 skrev Expressen att råttor har ökat explosionsartat. 

På hösten så dras råttor och andra gnagare mot trädgårdar och bostäder. Du behöver därför se över gamla rör, så att de inte finns vägar in i huset för råttorna en extra omgång. Se också till att få bort eventuellt fågelspill, eftersom råttorna dras till detta också. Råttorna förökar sig snabbt otroligt snabbt och en enda hona kan föda 100 råttungar inom ett år.

Se över dolda fel och dränering av huset innan ett husköp

Väljer du att köpa ett begagnat hus, så behöver du försäkra dig om att huset inte har några dolda fel och verkligen gå till botten med att det inte finns några skadedjur. (Vilket även gäller nybyggt hus givetvis) Du behöver försäkra dig att grunden runt huset är tillräckligt bra gjord och tätad. Det är väldigt dyrt att behöva dränera om huset i framtiden och ett fuskbygge kan vara råttornas dröm.

En av de vanligaste problemen som husägare upplever är att just dräneringen runt huset dåligt och att råttorna tar sig in där och på Byggahus rekommenderade en privatperson Platon + cellplast för undvika råttorna tar sig in i husgrunden. Råttor kan nämligen graga sönder på det mesta. Tyvärr är det så att gnagare älskar allt vad isolering heter. 

Identifiera skadedjur

Det kan vara värt att ta in en firma som kan identifiera skadedjur, så slipper du själv bli expert på området.

Investera i ett råttskrämma

Med en råttskrämma skrämmer bort smågnagare som råttor och möss genom att sända ut ultraljud och elektromagnetiska pulseringar. Dessa är skoningsfulla och elektroniska musskrämmor och råttskrämmor. Det är ett humant sätt att hålla råttorna borta. Dessa kan du koppla in i varje rum och även utomhus. Välj med eller utan eluttag och använd på skadedjursbekämpning behövs.

Teckna försäkring mot skadedjur

Glöm verkligen inte att teckna en försäkring mot skadedjur. Det finns nämligen ett stort mörkertal med hus med stora mängder råttor under. Man kan drabbas av skadedjur både inomhus och utomhus och det kan bli dyrt att inte ha en försäkring. 

Andra varelser som inte är så populära i bostaden är myror, spindlar, larver och annat som man gärna ser utomhus men inte hemma i vardagsrummet. Man kan även drabbas av träförstörande husbock eller hästmyra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.