april 15, 2024
Vill du verkligen klara klara högskoleprovet så kan dom flesta lyckas

Vill du verkligen klara klara högskoleprovet så kan dom flesta lyckas

Samarbete med hpguiden.se

Nu på netflix så går en väldigt spännande serie som heter The Queen’s Gambit som handlar om en ung flicka som vid 9 års ålder börjar spela schack med en vaktmästare på ett barnhem hon växte upp på. Hon blev tillslut så bra på att spela schack att hon tillslut började tävla över hela världen i schack och ha det som ett professionellt yrke.

Hon lade flera hundratals timmar på att studera gamla matcher, tekniker för att bli expert. Så när hon väl hade en match så kände hon väl till motståndarens spelteknik och kunde spara in tid. Ett bräde 64 rutor och 90 minuter. Varje minut är viktigt!

Beth i The Queen’s Gambit

Du kan öva på gamla prov, repetera matematik och läsa mycket….

Precis så är det med högskoleprovet, det går att bli en expert på högskoleprovet och verkligen öka chanserna att klara provet. Ett högskoleprov består av olika delar och du har en viss tid på dig, precis som med schack. Är du sämre på matematik så behöver du exempelvis lägga mer tid på den delen och så vidare.

Det bästa du kan göra är därför att studera tidigare prov och vara förberedd. Det är ett beprövat knep för få höga högskolepoäng. Du behöver klå genomsnittet! För att få en hög poäng måste du vara allsidig. 

Många väljer att inte träna inför provet och när dom är väl där blir det överväldigande och tid att planera upplägg finns inte. Men om du känner till upplägget, hur pass svårt det är kan fila på dom delarna som du är svagast på. Många studenter dom använder sig av ett pluggschema och börjar flera månader i förväg.

Genomsnitt högskoleprovet

Googla Normeringstabeller  för att ta fram vad du behöver för betyg för att komma in på din dröm utbildning. Vi på Delacay kikade precis på 2020 och där kan vi se att flest deltagarna får 0,5 av 2.0 och dom flesta utbildningarna börjar från 1.0 och uppåt. Jag som driver denna sajt har själv gjort högskoleprovet utan att träna innan och jag kan verkligen rekommendera dig att träna innan även fast det är tråkigt. Det är tråkigare att inte vara förberedd och inte klara än att klara det!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.