april 19, 2024
Vidareutbilda sig på högskola är inte alltid en självklarhet

Vidareutbilda sig på högskola är inte alltid en självklarhet

Alla väljer inte att utbilda sig vidare på högskola trots att det kanske är något dom vill, men dessvärre inte har betygen för det. Förvånansvärt många i Sverige saknar en högskoleutbildning eller något likvärt. I en studie som listar dom bästa länderna att studera i är inte Sverige med på listan, men på en 7:e plats kommer Norge.

Personligen är många högskoleutbildningar för långdragna att dom med höga ambitioner eller har väldig lätt att lära sig kan känna att dom slösar bort på sitt liv att studera 4 år på något som dom egentligen hade kunnat klara av på 2,5 år. Men har man bra betyg eller lyckas få bra på högskoleprovet kan man söka in till vilka utbildningar man vill och man kan då kombinera 2 stycken utbildningar på samma gång för att få ut mer av din tid som student. 

Det sägs att högskoleprovet täcker de kunskaperna det anses att man behöver vid högskolestudier och universitetsstudier. Många väljer att lägga mycket tid på att studera inför provet med övningsböcker. En kostnad som kan vara värt om du lägger manken till.

Vet du vad som skiljer dom som lyckas mot dom som inte gör? Jo att dom som vill dom vill det tillräckligt! 

Med pressen att passa in och vara duktig så, fråga dig själv, vill jag studera detta eller är det för att det förväntas av mig? Tyvärr kommer du aldrig bli helt lycklig bara för att du har det “rätta jobbet” bra lön osv om du vantrivs. Det finns om du kikare närmre mer annorlunda utbildningar. 

Tänk istället på hur lång tid vill du avvara av ditt liv för att studera? Vilken typ av lön behöver du ha sedan? Hur ser marknadsbehovet ut? Du bör nog inte satsa på löneadministratör tex då dessa yrken försvinner pga av Fortnox framfart, medan det växande behovet av hållbarhetstänk på företag, Gig ekonomi efterfrågas. Häng med, läs Veckans affärer och för där kan du troligtvis hitta något framtidsjobb som är redo för dig när du är klar med studierna! 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.