april 15, 2024
Varför sömn är avgörande för hälsan

Varför sömn är avgörande för hälsan

Att få tillräckligt med sömn är viktigt för att hjälpa en person att behålla optimal hälsa och välbefinnande. När det kommer till deras hälsa är sömn lika viktig som regelbunden träning och att äta en balanserad kost. Idag är det hos vissa trendigt att sova lite och delta i sleepless elite. En elitsovare är en frisk person, en som kan trivas med en tid mellan fyra och sex timmars nattsömn utan att vara trött alls. Annons. “Resultatet av en genomförd studie säger oss att elitsömnarna har sällsynta gener, som gör att de kan vara aktiva efter mindre mängder sömn. Men för oss vanliga dödliga är det viktigt med tillräckligt med sömn och det regelbundet.

 

Följande är några av de många fördelar med att få en god natts sömn

Bättre produktivitet och koncentration
Vad forskarna drog slutsatsen är att sömn har kopplingar till flera hjärnfunktioner, inklusive

  • koncentration
  • produktivitet
  • Kognition

 

Lägre risk för viktökning
Kopplingen mellan viktökning och fetma och korta sömnmönster är inte helt klarlagd. Det har gjorts flera studier genom åren som har kopplat samman fetma och dåliga sömnmönster.

Bättre kalorireglering

På samma sätt som att gå upp i vikt finns det bevis som tyder på att en god natts sömn kan hjälpa en person att konsumera färre kalorier under dagen. När en person inte sover tillräckligt länge kan det störa kroppens förmåga att reglera matintaget korrekt.

Större atletisk prestation

En av anledningarna till detta krav är att kroppen läker under sömnen. Andra förmåner inkluderar:

  • bättre prestationsintensitet
  • mer energi
  • bättre samordning
  • snabbare hastighet
  • bättre mental funktion

 

Mer social och emotionell intelligens

Sömn har kopplingar till människors känslomässiga och sociala intelligens. Någon som inte får tillräckligt med sömn har större sannolikhet att ha problem med att känna igen andra människors känslor och uttryck.Forskarna har dragit slutsatsen att en persons känslomässiga empati är mindre när de inte får tillräckligt med sömn.

Lägre inflammation i kroppen

Det finns ett samband mellan att få tillräckligt med sömn och att minska inflammation i kroppen. Studien visade att sömnbrist kan bidra till dessa sjukdomar – och att dessa sjukdomar i sin tur kan bidra till sömnbrist.

Starkare immunförsvar

Sömn hjälper kroppen att reparera, regenerera och återhämta sig. Immunförsvaret är inget undantag från detta förhållande. En del forskning visar hur bättre sömnkvalitet kan hjälpa kroppen att bekämpa infektioner. Men forskare behöver fortfarande göra ytterligare forskning om de exakta mekanismerna för sömn när det gäller dess inverkan på kroppens immunsystem.

Apohem är ett online apotek som har det mests inom hälsa, där kan du läsa djupare om sömn och finna produkter som hjälper dig att sova bättre. Här kan du läsa om sömn och återhämtning.

 

En sak är tydligt, skapa dig bättre förutsättningar för att sova

Vaknar du tidigt av att det är ljust kanske en sovmask kan vara något för dig. Vänder du dig ofta kanske din kudde inte är rätt för dig, det är viktigt att nacken ligger i bra linje från din axel, din kudde kan vara för låg eller hög. Något som gör underverk för många är att sova på en Tempur kudde.

Magnesium kan ha goda effekter på din sömn då magnesium kan lugna ned nervsystemet kan rätt nivåer av mineralämnet göra att din kropp lättare gör sig redo för sömn. Det finns mycket som tyder på att rätt magnesiumnivåer är nyckeln till bra sömn. 

Ett tyngdtäcke kan även göra under för din sömn för när du sover under ett tyngdtäcke stimuleras frisättningen av må-bra-hormonerna oxytocin och serotonin samtidigt som stresshormonet kortisol sjunker vilket resulterar i en effektivare djupsömn. Många vuxna som har barn sover dåligt under småbarnsåren, där kan du även se över hur dina barn har det i sina sovrum. Har dom förutsättningarna för att kunna sova gott? Det kanske finns en anledning till varför dom inte sover dom timmarna som dom bör. 

Slutligen:
Sluta oroa dg, ofta är det oro som gör att vi ska glömma saker. Skriv ner i anteckningar saker du behöver komma ihåg och försök att förbereda saker i ditt liv i förväg. Att spara saker till sista sekunden brukar skapa oro. 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.