april 19, 2024
Vad kan man göra med ett kontaktdon?

Vad kan man göra med ett kontaktdon?

Samarbete med tme.eu
Om man har någorlunda bra koll på elektroniska komponenter vet man förmodligen vad ett kontaktdon är. Egentligen vet alla vad ett kontaktdon är, men vi benämner inte komponenten på samma sätt när vi talar om den i ett vardagligt syfte. I den här artikeln kommer vi att gå in lite djupare på vad ett kontaktdon är och vad man använder de till.

Ett kontaktdon är en elektronisk komponent som används för att koppla samman elektriska ledare med varandra för att ge ström till en annan komponent. Med andra ord, en kontakt och ett kontakt-uttag. Kruxet här är att kontaktdonet inte är hela kontakten, utan bara delar av den. Ett kontaktdon (https://www.tme.eu/se/katalog/kontaktdon-rektangulara_112977/) har nämligen alltid en hona och en hane. Honan är det som kan efterliknas med vägguttaget, där man stoppar in kontakten. Hanen är själva kontakten. Det som är skillnaden på ett kontaktdon och en kontakt, är att kontaktdonet är de små pinnarna av metall som man stoppar in i uttaget. Även uttaget har små pinnar av metall som förs in i små skåror på kontaktdonet. Det finns olika kontaktdon som ser ut på olika sätt men den gemensamma principen är att det alltid finns en hona och en hane, oavsett om kontaktdonen är rektangulärt eller runt eller har en annan form eller ett annat utseende.

Vad används kontaktdon till?

Ett kontaktdon är i princip en kontakt, eller i alla fall en del av en kontakt,  och används när man vill koppla samman två enheter för att ge strömtillförsel eller för att koppla samman två elektriska ledare. Det finns dock mängder av olika varianter av kontaktdon och alla ser olika ut. Det finns de runda, “vanliga”, kontaktdonen som vi ser i våra hem, sedan finns det rektangulära kontaktdon eller andra varianter som oftast används inom industri eller när man arbetar med elektronik eller datorer.

Det går alltså att använda kontaktdon till mängder av olika saker och det finns dessutom otroligt många modeller, storlekar, varianter och tillverkare av dessa kontaktdon. Om man behöver köpa ett speciellt kontaktdon har man med största sannolikhet koll på vilket man behöver ha.

Beställ dina kontaktdon eller andra komponenter på TME

Om du är på jakt efter elektroniska komponenter, kontaktdon, lysdioder eller andra typer av liknande utrustning kan du besöka tme.eu där du hittar över 500 000 olika produkter! Allt är av otroligt hög kvalitet och säljs till förmånliga priser. Du kan handla både som privatperson och företagare och du hittar ett otroligt brett utbud av såväl tillverkare, som produktkategorier.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.