maj 24, 2024

Hur man får en stor blogg fortare – bra tips

Det är absolut inte ”försent” att starta en blogg idag och få en stor blogg – om du har en idé och en vilja så är det bara att köra. Idag är det enkelt och vem som helst kan starta en blogg utan, i princip några förkunskaper.

Vill du komma igång snabbast möjligast med för att få en stor blogg se till att läsa denna guide. Smartast och snabbaste sättet är att börja blogga på en gratis bloggportal. 

Du får en större blogg på en bloggportal

En sak som dom flesta stora kända bloggarna har gemensamt är att dom alla har börjat på en bloggportal. Det diskuteras ofta lite varstans med fördelarna vs nackdelarna att blogga på en bloggportal men i slutändan är svaren; att man som ny bloggare helt klart har stora fördelar med att börja sin bloggresa på en bloggportal “nätverk”. Det är värdefullt för att knyta bra kontakter och för att nå ut till nya och fler läsare. Tex finns; Till exempel finns Bloggportalen .

Världens största bloggverktyg är WordPress

Planerar du på långt med din blogg är det det du ska blogga med, Delácys bloggverktyg är uppbyggt i just WordPress. Det är en bra lösning på långsikt och du kan utveckla din sajt utefter nya behov som uppstår.

Att ha en egen domän på sin blogg
En professionell bloggare har alltid en egen domänadress.

Väljer du att satsa på bloggande bör du alltid se till att köpa en egen domän, varför? Först och främst blir det enklare för dina bloggare minnas din adress, men det gör även att din blogg kommer bli mer värderad i Google då du är din egen med ditt ip-nummer.

Fördelar med en bloggportal:

Du slipper dyra kostnader för ett webbhotell och kan komma igång på endast några minuter. Du behöver heller inte ha några kunskaper i design då du kan välja på färdiga layouter som du sedan kan anpassa till dina preferenser.

 • Gratis
 • Enkelt att komma igång
 • En bloggportal har mycket gratis trafik som gynnar dig som vill få in besökare.
 • Du kan enkelt ta med ditt innehåll om du vill i framtiden
 • Gemenskap med andra bloggare
 • Synas på olika toppllistor

Vill du ha en nischad blogg eller en med lifestyle

Det är lättare att sticka ut lite som bloggare om man har en lite mer nischad blogg, har du något specialintresse som du är extra duktig om som andra kan finna intressant att läsa om?

Det kan vara allt från matlagning, hur det är att vara småbarnsförälder, eller att du jobbar med välgörenhet. Presentera dig själv och berätta vad bloggen handlar om och se till att ha också kategorier som avslöjar detta.

Få en framgångsrik blogg och tjäna pengar på den

Vad är egentligen en framgångsrik blogg? Det är något som är svårt att definiera, vissa bloggare är ute efter att tjäna pengar på sin blogg medan andra skriver mest för skojs skull. Som bloggare är det viktigt att sätta mål med vad du vill uppnå med din blogg, är valet att du vill kunna leva på din blogg kommer det krävas en hel del hårt arbete.

Hur ofta ska man uppdatera sin blogg?

En del i att få en framgångsrik blogg är att kontinuerligt uppdatera sin blogg. Ställ dig frågan; Hur ofta har du möjlighet och lust att uppdatera? Är det hållbart på långsikt?

För att få dina läsare att vilja komma tillbaka är det viktigt att du uppdaterar din blogg ofta så att dom har något nytt att läsa. Det viktiga är sedan att du håller dig till det, så att dina läsare vet vad de kan förvänta sig, oavsett om det är varje dag, tre gånger i veckan eller ett par gånger i månaden. Allt beror på dig, din nisch och vad ditt mål/syfte är med bloggen.

Har du inte tid att skriva hela dagarna och kanske har ett heltidsjobb, då kan du använda funktionen “tidsinställda inlägg” så det postas på förutbestämda dagar och tider. Försök att lista ut vilka tider dina besökare kommer och anpassa efter det. Det ser du enkelt i Google analytics.

En lyckad blogg är skapad av någon med passion 

Bakom alla lyckade bloggare, Instagrammare eller Youtubare så finns den en passion bakom. Det kommer inte bli roligt om du gör något du inte brinner för, det kommer då kännas som ett måste. Att enbart börja blogga för man vill åt pengar kan vara svårt att hålla vid i längden. Bakom en lyckad blogg ligger hårt arbete, för att du ska orka fortsätta blogga bör det bygga på ett intresse. Det är det som kommer hålla bloggandet i liv.

Bakom allt bloggande, instagrammande och youtubande måste det finnas en passion.

Vad är dina talanger?

Är det något du är extra bra på eller har du något specialintresse? Lägg ditt fokus på något du är bra på, gillar du fota, recensera skönhet? Du behöver inte skriva långa texter bara för att du vill blogga.

Vem är din målgrupp? Vem vill du nå ut till? Varför? Vart finns dessa.

Var finns dessa? Om ditt svar är, jag vet inte. Sätt dig ner med papper och penna, ställ klockan på 60 minuter, mobilen på ljudlöst och brainstorma. Har du fortfarande inte kommit fram till något bättre svar kan det vara värt att ompröva din ursprungliga bloggidé.

För att få lättare följare och få mer samarbeten finns det två sidor du bör ha på din blogg

 • En sida om mig, här berättar du vem du är, vad din blogg handlar om och så vidare. Lägg tid på denna för är här du fångar in dina nya läsare. Det gör det mer personligt för dina läsare.
 • Kontakt/samarbeten, det är viktigt att ha information hur ev samarbetspartners når dig samt dina läsare. Tänk på att det är viktigt att svara på dina mail i rimlig tid, företag väntar inte en vecka på svar. Seriösa bloggare är alltid ajour med sin mail och har en trevlig hälsningsfras som signatur. I signaturen kan du marknadsföra dina andra sociala kanaler som; Istagram, Facebooksida med mera.

 

En stor blogg byggs inte på en dag

Det som skiljer dom som lyckas eller inte lyckas är att dom som är ihärdiga kommer få ta del av frukten senare. Det tar nämligen tid att bygga upp sin blogg och sina kanaler, men för det andra tar det också tid att bygga en relation till läsarna. Du behöver arbeta upp ett förtroende hos dina läsare och skapa en liten bas av innehåll och visa att du faktiskt kommer dyka upp igen.

Marknadsför din blogg

För att folk att hitta till din blogg och öka antalet läsare – då krävs marknadsföring, på ett eller annat sätt. Få bloggar idag växer av sig själva eller genom word of mouth.

Få din blogg att växa snabbt

Som en ny bloggare är en del av arbetet att locka nya läsare att kommentera på andras bloggar. Troligtvis har du säkert några bloggar som du tycker är extra bra, kommentera regelbundet där och försök att få den att följa din blogg.

Ett sätt att få extra synlighet är att fråga någon bloggare som har liknande blogg som dig om ni kan gästblogga hos varandra. Stor risk är att dennes läsare säkert skulle kunna tycka om din blogg med.

Skapa intressant innehåll i din blogg

Vad tycker du själv om att läsa om? Vad kan andra människor tycka är intressant. En blogg är som en magazine nästan för dina läsare och det är 365 dagar på ett år och det blir med andra ord en hel del med uppdateringar. Det bästa sättet för att hitta inspiration till vad du kan blogga om är att läsa andra bloggar, kika på Pinterest, utländska sajter med mera. Men undvik att kopiera någons innehåll eller skriva om samma sak samma dag. Att skapa listor med “saker du inte vet om mig” är något som ofta är uppskattat. Sådana finns lite varstans och dom lägga på din blogg och fylla i.

 

Tips på saker att blogga om

 • Är det vår, varför inte blogga om vårfina kläder?
 • Är det Blackfriday blogga om dom bästa fynden
 • Jul, berätta om bra julklappstips
 • Sommar snart, berätta om olika resmål
 • Helg?, berätta om helgaktiviteter, filmer
 • Studerar du? Berätta om din utbildning

För att aldrig få bloggtorka skriv ner dina idéer du kommer på i tex ett Google doc dokument eller i mobilen så du har det till hands när det är dags att blogg. Du kan även göra inlägg som utkast i din blogg och fortsätta skriva på dom när tid finns. Detta är perfekt att plocka fram när du har bloggtorka. Blogginspiration kan poppa upp när som helst.

 

Sprid din inlägg

Detta är något som dom flesta kan bli bättre på, tex på Facebook finns det massor av bloggsidor, sök på blogg så kommer ni ser olika grupper där ni kan dela era inlägg. Dela dom inläggen där du lagt lite extra tid på och gärna har en lockande rubrik som du vet kommer generera klick.

Du kan också tipsa om dina blogginlägg via en bild på Instagram eller i stories. Testa dig fram och analysera vad som verkar fungera och vad som inte fungerar. ”Bloggen uppdaterad – in och läs!”

Att blogga kan vara ensamt, skaffa blogg kollegor

Lär känna andra bloggare, ses och fika eller prata online och utbytt ideer. Att delta i ett litet nätverk gör hela bloggandet roligare. Ni kan även pusha, stötta varandra och länka till varandra. Se det inte som konkurrens, utan att ni jobbar tillsammans. För tillsammans är ni starkare.


Prata om din blogg IRL


Är du ute på event och träffar massor av nytt folk, berätta att du bloggar och dela ut ett visitkort. Har du inga, se till och skaffa det, du vet aldrig när det kan komma till hands och ge dig en ny bloggläsare eller en viktig kontakt.

Fråga dina läsare vad dom vill läsa om

Håll frågestunder, fråga dina läsare vad dom vill läsa. Hur dom vill ha det, om dom har några funderingar. Du skriver trots allt för dina läsare och det kommer få dom känna sig med sedda och förstå att du tar dig till deras frågor. Att sammanställa olika frågor från en frågestund brukar ofta vara ett väldigt uppskattat inlägg i bloggvärlden

Engagemang är det annonsörer vill år

Annonsörer mäter  inte längre antal läsare, dom vill ha engagemang. Dom vill se att dina blogginlägg skapar dialoger. Det förutsätter att även du som bloggare behöver svara på alla kommentarer. Det är det minsta du kan göra, det kommer bidra att läsare känner att ni har kontakt med varandra. Du själv bör kommentera hos andra bloggare, det ska göras genuint och inte bara för att.

Viktigt att undvika med bloggen