april 19, 2024
Så skapar du en modern och lyxig känsla i hemmet

Så skapar du en modern och lyxig känsla i hemmet

Vi alla har väll någon gång sett influencers härligt skapade atmosfärer och inredning i deras lägenheter och hus. Och tänkt tanken att “Om jag ändå hade råd…” eller ” Om jag bara kunde…”. Det ser väldigt komplicerat och svårt ut att skapa den där moderna och lyxiga, nästan hotellkänslan. Men nu är det möjligt även för oss hemma DIY:are.

 

Källa: Pintrest

Så skapar du en modern känsla med enkla stuckaturer Att sätta upp stuckaturer i ett rum ger dig en väldigt modern känsla och ser väldigt lyxigt ut. Det ser väldigt komplicerat ut att sätta upp men faktum är att det är väldigt lätt att återskapa själv. Det behöver inte heller kosta massor av pengar.

Material du behöver för skapa egna DIY struktur på vägg

 

➢ Vägglister (Hittas I din närmsta bygghandel)

Källa: Pintrest

➢ Monteringslim

➢ Skarvlim

➢ Vattenpass

➢ Maskeringstejp (om man vill )

➢ Penslar/roller

➢ Väggfärg

➢ (Eventuella “förarbete material”)

Så gör stuckatur vägg gör själv

Steg 1
Det viktigaste att tänka på innan du sätter igång är att ytan måste vara dammfri och slät för bästa resultat. (Är väggen målad eller tapetserad sen tidigare så kan vägghäftningen bli sämre. Om möjligt ta därför bort gammal tapet och slipa väggen innan start. Blanka ytor är lätta att sandpappra innan man börjar!)

Steg 2
Återigen för bästa resultat kan det vara bra att låta sina nyinköpta vägglister ligga framme i rumstemperatur innan uppsättning, för att de ska vänja sig vid temperaturen och fukten i rummet.

Steg 3
Bestäm dig för vart och hur du vill att vägglisterna ska sitta. Ett tips är att leta efter inspirationsbilder innan. Efter att du bestämt dig för hur dem ska sitta. Är det dags att mäta upp vart dem ska sitta. Var noga med just denna del för att inte få sneda stuckaturer. Använd till exempel maskeringstejp för att lätt kunna mäta, flytta och ändra uppsättningen.

Steg 4
För uppsättning kan man använda sig av vattenbaserat monteringslim. Limma hela listen och tryck fast den ordentligt på väggen. Snåla inte med limmet. Det är ett gott tecken om det kommer ut lite på kanterna när du trycker fast dem. När du ska sätta ihop två lister i varandra används skarvlim. Överflödigt lim kan du ta bort och sedan kan du torka av listen med aceton. Ska du sätta upp stora tunga lister rekommenderas det att fästa den med spik utan huvud. För att dem ska kunna sitta kvar.

Steg 5
Nu är det dags för sista steget och det är målningen. Målningen kan man göra när limmet har torkat (ca 24 timmar). Måla väggen och listen med din valda färg och voilá. Nu har du skapat en lyxig modern vägg helt själv. Visst var det enkelt och visst vart det snyggt?!

Så väljer du rätt färg för just ditt rum

Det här med att välja färg kan ju vara riktigt knepigt. Inte nog med att man ska välja en fin färg som passar i rummet, med ljuset och inredningen man vill ha. Kanske bor man också tillsammans med någon och då måste man ju komma överens om färgvalet. Att måla om och bestämma sig kan vara riktigt svårt men färg företaget Klint har en väldigt bra lösning i deras målarfärg butik. På deras hemsida finns massor av moderna, harmoniska och trendiga färger att välja bland i olika nyanser. Där kan man hitta sina favoritfärger och beställa hemma ett provark för bara 20kr. Ett prov som är handmålat mer riktigt målarfärg och med en klisteryta på baksidan. Fiffigt eller hur?

Källa: klinthome.se

Det går då att sätta upp provarket på väggen och se hur bra det passar hemma hos just dig. Har du tillslut lyckats välja en färg så är det väldigt tråkigt när man kommer hem om färgen inte alls ser ut som den gjorde på provstickan i affären. Då har man köpt en helt ny stor burk färg i onödan. Vilket både påverkar sin egen plånbok och miljön. Det finns många anledningar till att färgens slutliga nyans ser annorlunda ut. Ofta är orsaken ljuset och ljusinsläppet. Med Klints färgprover så kan du få en uppfattning om hur just din favoritfärg ser ut i just ditt hem.

Förutom de smarta färgproverna så jobbar Klint mycket med hållbarhet. Vilket vi på Delacay tycker är jättebra. Dem har bland annat återvinningsbara ”färgburkar”, svanenmärkt färg och också väldigt täckande färger som är heltäckande efter bara två strykningar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.