juni 15, 2024
Pynta med snygg och modern mysbelysning till jul

Pynta med snygg och modern mysbelysning till jul

Samarbete med .ljusochmiljo.se

Nu är det jul igen… eller snart är det jul i alla fall. Förr började man med julskyltningen tätt intill julafton. Idag börjar man uppemot ett par månader innan. Redan nu i början på November ser man alla möjliga sorters glögg, pynt av olika slag, kanske blogginlägg tips på julklappar och så vidare. I just den här artikeln ska vi fokusera på belysning. Inte vilken belysning som helst, utan julbelysning.

Mycket för pengarna

Först och främst vill jag tipsa om det fantastiska utbudet som finns på e-handeln. Jag föreslår personligen att man köper julbelysning och även annat pynt på Black Friday om man behöver innan jul. Annars brukar det vara ordentligt nedsatt efter jul, alltså på mellandagsrean. Passar man på då, har man för många jular framöver. Det är ganska smart, något jag funderat på att göra själv.

 

Det finns många bra och seriösa butiker som säljer belysning och julbelysning. Exempelvis är Ljus & Miljö en Lampaffär som säljer julbelysning. De har funnits ända sedan 90-talet och är idag en av Sveriges största belysningsvaruhus. De är en av många, men de sticker ut på ett sätt. De säljer nämligen julbelysning som i mitt tycke är lika snyggt designad som populära med betydligt dyrare designmärken. Då har jag populära varumärken som Star Trending och Markslöjd i åtanke. Det är välkända namn när det kommer till julstjärnor och adventsljusstakar. Man kan fråga sig varför man ska betala mer när det designen är lika bra för mindre pengar. Ingen som kommer på besök kommer ändå hårdgranska din julstjärna om det står ett litet märke under foten eller så. Jag skulle vilja hävda att det är ovanligt att man får toppdesign till vad man skulle kalla för normalpriser utan att behöver betala mer. 

Så Ljud & Miljö är absolut ett bra tips som sticker ut i mitt tycke. Ett annat alternativ, om man är väldigt petig kring märken är att hålla koll på produkter när de kommer på kampanj. Det kan man göra genom olika prisjämförelsesajter, eller bara genom att hålla sig ordentligt uppdaterad.

 

Julbelysning med modern design

Det här med julen är något som är väldigt traditionsbundet. Tomten skapades av Coca Cola. Tomtenissar, andra varelser och sagor har funnits redan sedan medeltiden. Faktum är att sagor om tomtar var i allra högsta grad någonting man trodde på. Man ställde ut gröten och man hade en väldig respekt. Men någon gång i det tidigare 1900-talet, så förändrades bilden på tomten, delvis tack vare Coca Cola. Den moderna jultraditionen som finns i bland annat Sverige och övriga norden men även till viss del i till exempel USA, kom till. Sedan har man firat jul som man gör idag ungefär, eller med likartade traditioner. I USA finns tomten men kommer genom skorstenen istället för genom dörren. Strumporna har vi sett som små på amerikanska disneyfilmer (men kanske inte fått ta del av själva) och så vidare.

Adventsljusstakar och ljusslingor har funnits under många år, och de har under många år sett ungefär likadana ut. Under de senaste decennierna och framförallt de senaste åren har saker och ting förändrats på ett helt nytt sätt. 

Det har under mångar år funnits julpynt och varje epok har haft sin speciella design. Till exempel har den karaktäristiska 70-tals designen eller 90-talets design. Men varför är det så stor skillnad nu till skillnad från förr? För det första, så har e-handeln slagit igenom enormt. Det är delvis på grund av att den genomsnittliga IT-förmågan hos folket har genom åren ökat (även hos äldre som kan vara mer traditionsbundna och konservativa) men även reducerad detaljhandel och acceleration kring corona har bidragit. Vi har anammat amerikanska traditioner på senare år, som till exempel Black Friday. 

Detta har bidragit till enorm konkurrens, fantastiska kampanjer och ett enormt utbud för alla smaker. Denna ökade tillgänglighet och kraftigt sänkta priser  (även på historiskt sett exklusiva produkter) har bidragit till att fler har råd med snygg och modern design. Oavsett om man vill ha rena designprodukter eller sätta sin egen prägel.

Detta har alltså genomsyrat all form av nyproduktion för konsumenter och hela julhandeln, inte bara för belysning utan pynt överlag. Men när det kommer till just belysning så ser man också att man tagit till sig den amerikanska traditionen med att dekorera huset med väldigt mycket ljusslingor och dekorationer. Detta är någon som tidigare inte ansetts vara okej (kanske på grund av jantelagen), men som bland svenskar börjat bli mer och mer uppskattat. Man får inte glömma att den största förändringen kring belysning och julbelysning är intåget av LED-belysning för några år sedan. Denna strömbesparande uppfinning som är klart mindre brandfarlig (inkl. många ljusslingor) är faktiskt något så storartat så att det blev upphov till ett Nobelpris för några år sedan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.