maj 26, 2024
När du vill bygga bygglovsfritt på din tomt https://modulhus.se/produkt/daniella/

När du vill bygga bygglovsfritt på din tomt

Bor du i en villa och har tomt så har du möjlighet att bygga bygglovsfritt. I denna bloggpost kommer vi gå igenom två bra alternativ för dig som vill ha det enkelt och få in extra förvaring eller boende på din tomt.

15 kvm bygglovsfri friggebod

En friggebod är något som alla husägare borde investera i då det ger hela 15 kvm bygglovsfritt extra förvaring som kan antingen bli traditionell förvaring, gästhus eller varför inte ett extra kontor. Traditionella friggerbodar är ofta mer som ett skjul och som inte håller frosten borta och lämpar sig därför inte för vinterförvaring av de flesta trädgårdsmaskiner, färg, slangar med mera. Friggebodar som är byggsats är ofta mer enkla och saknar isolering, men det finns givetvis undantag. Beroende på ditt behov bör du se över olika alternativt på friggebodar då de kommer i många prisklasser.

Regler friggebod

  • En friggebod ska placeras minst 4,5 meter från gräns
  • Du får ha flera friggebodar men som totalt max är 15 kvm
  • Du kan inte ha en friggebod som ett åretrunt boende
  • Friggebodar måste vara fristående, att dra in el i friggeboden kräver inga tillstånd. För att installera vatten och avlopp eller en eldstad krävs dock att man lämnar in en bygganmälan till sin kommun
https://modulhus.se/produkt/daniella/

Allt fler använder friggebodar och Attefallshus som kontor eller gästhus

Att investera i ett nyckelfärdig friggebod i god kvalité och som är vinterbonat gör att du kan få året runt användning av det. Friggebodarna från Modulhus är stilrena och du kan enkelt designa efter dina behov i Husbyggaren online. Friggeboden tillverkas sedan i fabrik och lyfts på plats på din tomt. 15 kvm är större än man tror och med smart compact living inredning får du utrymmet att se större ut än vad det är. En friggebod kan man dock inte ha som åretrunt boende utan då behöver man välja ett Attefallshus istället vilket är bygglovsfritt men som du behöver startbesked för att bygga. Friggebodar påverkas dock inte av byggrätt och det kan vara ett bra alternativ om du inte får bygga mer på din tomt.

Du får bygga både ett Attefallshus och en friggebod oftast och på så vis få 15 kvm + 30 kvm extra yta på din tomt.

ISOLDE-Attefallshus-Bolundare-scaled

Attefallshus ger extra boyta, förvaring som höjer ofta värdet vid husförsäljning

Extra boyta och förvaringsmöjligheter höjer ofta värdet vid husförsäljning. Det är nämligen så att när vi går på en visning visualiserar vi oss att bo där och något som är viktigt för dom flesta är god förvaring.

Ett attfallshus på tomten är även en möjlighet till extra passiv inkomst eller för barnen att flytta hemifrån till. Men även lämpliga som ett gästhus eller poolhus.

Regler attefallshus

  • Kan vara verksamt som åretrunt boende
  • Du behöver ansöka om startbesked innan du bygger
  • Bygglovsbefriat upp till 30 kvm
  • Attefallshus kan användas som komplementbostadshus, och sedan augusti 2020 även som komplementbyggnad
  •  Om huset ska användas som permanentboende måste det klassas som komplementbostadshus och  vara fullt utrustat med badrum och kök och vara tillgänglighetsanpassat.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.