juni 15, 2024
Läs om varför menskopp blir allt vanligare

Läs om varför menskopp blir allt vanligare

En menskopp är en återanvändbar feminin hygienprodukt. Det är en liten, flexibel trattformad kopp gjord av silikon som du för in i slidan för att fånga upp och samla upp menstruationsvätska. En menskopp kan hålla mer blod än andra metoder, vilket leder till att många kvinnor använder dem som ett miljövänligt alternativ till tamponger. Och beroende på ditt flöde kan du bära en menskopp i upp till 12 timmar.

Fortsätt läsa för att lära dig mer om hur man sätter in och tar bort en menskopp, hur man rengöra menskopp. 

 

Innan du sätter i din menskopp

När du använder menskopp för första gången kan det kännas obehagligt. Men att “smörja” din kopp kan hjälpa till att göra processen smidig. Innan du sätter i din kopp, smörj in fälgen med vatten eller ett vattenbaserat glidmedel (smörjmedel). En blöt menskopp är mycket lättare att sätta in.

 

Hur du lägger i din menskopp

Kan du sätta i en tampong bör du ha relativt enkelt att sätta in en menskopp. Följ bara dessa steg för att använda en kopp:

 • Tvätta händerna noggrant.
 • Applicera vatten eller ett vattenbaserat glidmedel på bägarens kant.
 • Vik ihop menskoppen hårt på mitten, håll den i ena handen med kanten uppåt.
 • Sätt in koppen, kant uppåt, i slidan som du skulle göra med en tampong utan applikator. Den ska sitta några centimeter under livmoderhalsen.
 • När koppen är i din vagina, rotera den. Den öppnas för att skapa en lufttät tätning som stoppar läckage.
 • Du ska inte känna din menskopp om du har satt in koppen korrekt. Du ska också kunna röra dig, hoppa, sitta, stå och göra andra vardagsaktiviteter utan att din kopp ramlar ut. Om du har problem med att sätta i din kopp, tala med din läkare.

 

När du ska ta ut menskoppen

Du kan bära en menskopp i 6 till 12 timmar, beroende på om du har ett kraftigt flöde eller inte. Det betyder att du kan använda en kopp för skydd över natten. Du bör alltid ta bort menskoppen vid 12-timmarsstrecket. Om det blir fullt innan dess måste du tömma det i förväg för att undvika läckage.

Hur man tar ut menskoppen

För att ta ut en menskopp, följ bara dessa steg:

 • Tvätta händerna noggrant.
 • Placera pekfingret och tummen i slidan. Dra försiktigt i koppens skaft tills du kan nå basen.
 • Nyp ihop basen för att frigöra tätningen och dra nedåt för att ta bort koppen.
 • När den är ute, töm koppen i handfatet eller toaletten.

Återanvändbara menskoppar bör tvättas och torkas rena innan de sätts in i slidan igen. Din kopp bör tömmas minst två gånger om dagen. Läs mer ingående för tips om hur du rengöra menskopp på bästa sätt. Återanvändbara menskoppar är hållbara och kan hålla i 6 månader till 10 år med rätt skötsel. 

Många kvinnor väljer att använda menskoppar eftersom:

 • De är budgetvänliga. Du betalar ett engångspris för en återanvändbar menskopp, till skillnad från tamponger eller bindor, som måste köpas kontinuerligt.
 • Menskoppar är säkrare. Eftersom menskoppar samlar snarare än absorberar blod, riskerar du inte att få toxic shock syndrome (TSS), en sällsynt bakteriell infektion i samband med tamponganvändning.
 • Menskoppar rymmer mer blod. En menskopp kan hålla ungefär en till två uns av menstruation flöde. Tamponger, å andra sidan, kan bara hålla upp till en tredjedel av ett uns.
 • De är miljövänliga. Återanvändbara menskoppar kan hålla länge, vilket innebär att du inte bidrar med mer avfall till miljön.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.