juli 19, 2024
Hur vi bor och våra utgifter är mer i fokus än någonsin

Hur vi bor och våra utgifter är mer i fokus än någonsin

Samarbete med enklaavtal.se

För att få mer pengar i vardagen så behöver de flesta minimera på utgifterna och den största utgiftsposten brukar vara hyran. Det kan även bli dyrare när man flyttar ihop med att man som sambos kanske unnar sig mer god mat som man annars inte skulle gjort på samma vis. 

Men hur mycket är rimligt att lägga på hyra (boendekostnad) varje månad? 50-30-20 säger att den gyllene regeln är att du bör spendera cirka 30% av din inkomst på hyra. Det kan hjälpa dig att uppnå en sund balans mellan komfort och prisvärdhet. 50 % går till saker som du vill ha, shopping, fritidsintressen och 20 % rekommenderas gå till sparande. 

Allt bli sambos kan bli en lönsam affär om du kalkylerat på utgifterna.

Önskan om att få mer pengar över i vardagen

Allt fler vill bli ekonomiskt fria och inte alls leva efter 50-30-20 regeln, dom vill gärna spara minst 30 % av sin lön och ha mer möjlighet till att resa och ta vara på livet. Vi har lärt oss att vi får en ny lön varje månad och det är naturligt att vi använder mycket av den. I dessa tider när vi pga Corona inte kunnat göra lika mycket saker som vanligt har för många inneburit att dom sparat in en hel del på utgifterna. Det har bidragit till ökat intresse för arbete och boendekvalitet. Riksbyggen har gjort en undersökning som där siffrorna visar att var  femte vill förändra sitt liv genom att byta boende.

Kanske man har insett att man umgås mycket hos sin partner och att man lika väl kan flytta ihop och spara ännu mer pengar och då är det bra att skriva ett samboavtal. Många upplever att dom vet inte hur ekonomin kommer se ut framåt och vill gärna vara mer sparsamma än normalt sätt. 

Mycket tid hemma har genererat till längre utgifter för många.

Hört om Downshifting?

En downshifter jagar inte livet ur sig för att kunna köpa nya prylar, tid är dyrbarare än prylar. Hjulet med att måste behöva arbeta mera för att köpa mera.

Genom att downshifting så har man lägre utgifter, man blir inte lika materialistisk och det finns mer tänk på hållbarhet. Det betyder inte att man inte lyxar till men utan man undviker masskonsumtion. Många väljer att till och med flytta ut på landet och bo på större yta för slippa stressen och kraven. Har du mindre utgifter behöver du dessutom mindre inkomst och man kan arbeta färre timmar. 

 

Källa: https://www.riksbyggen.se/om-riksbyggen/press-och-opinion/opinion/hemmet-under-corona/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.