maj 24, 2024
Hållbart mode av bearbetad bambu

Hållbart mode av bearbetad bambu

Samarbete med Movesgood

Hållbart mode är en rörelse och process för att främja förändring tillverkning och förbrukning modeprodukter.

Vad är etiskt eller hållbart mode? 

Medan “fast fashion” beskrivs som kläder som är billigt tillverkade och avsedda för kortvarig användning, “hållbar”mode.


Slow fashion – hållbart mode

Den tar hänsyn till produktens hela livscykel, det gäller allt från design, inköp och produktionsprocesser. Man ser helheten av allt som påverkas av den produktionen av plagget. Hela kedjan från miljön, till arbetarna och samhällen där den produceras, till konsumenterna som köper den. Det är en komplex fråga och det fem huvudfrågor som tas upp i modebranschen:

Vattenanvändning:

Kraven på färskvatten för dricka och jordbruk täcker inte idag världens behov då det mesta vattnet är oanvändbart, saltvatten eller har förorenats. 

Som ett resultat tittar vissa märken vart i leveranskedjan där de kan skära ner hur mycket vatten de använder.

Farliga kemikalier: 

Färgämnen och ytbehandlingar från produktionsprocesserna både farliga för arbetarna, plus att de kommer in i våra vattenkällor. 

Kemikalier kanske inte påverkar konsumenterna, men de är ett problem för de människor som tillverkar kläder och de som bor i områden där det produceras. Mode tillverkarna har nu i uppdrag att ta fram nya sätt att hantera färgämnen och ytbehandlingar på tygerna.

 

Kort livscykel: 

Butiker lanserar ständigt ny design på kläderna och konsumenterna köper regelbundet senaste moder till sina garderober. Här är största målet på sikt skapa mer hållbart är att som konsument välja att köpa mindre och använda saker längre. 

 

För att kläderna ska vara kvar i omlopp finns det online plattformar för delning av garderober, märken som främjar köp av begagnade kläder och enkla men ändå hållbara stilar som du kan bära om och om igen.

Avfall: 

Utöver att långsamt mode så måste det finnas ett sätt att skapa mindre skräp genom att göra produkter användbara igen när de har gått sin gilla tid. Ett sätt kan vara att reparera plagg eller att återvinna tyget. Numera kan man lämna in tyg på HM, Hemtex med flera och få det återanvänt. Materialet kan sedan använda för tillverka återvunna material.

 

Jordbruk: 

Naturliga fibrer som bomull odlas ofta med bekämpningsmedel och behandlingar som är skadliga för jordbrukarna, arbetarna och djurlivet i området. 

Det finns nu fler alternativ för organisk bomull, linne och andra fibrer tillgängliga, som också använder mindre vatten än de konventionella odlingsmetoderna. Här är ett väldigt intressant material Bambu.

 

Bambu/bamboo som hållbart tyg

Från Bambu kan man utvinna cellulosa lyocell bearbetad bambu som man sedan kan tillverka garn av och väva kläder med.

Vi på Delacay tror att Bambu är framtidens material att tillverka kläder av. 

 

Tyg av Bambo har fördelar som:

  • Bambu växer utan att man behöver gifter
  • Mångsidigt material
  • Det är mjukt att ha på sig som silke
  • Antibacterial egenskaper

 

Movesgood är ett Svenskt hållbart klädmärke som skapar etiska bekväma grunder med en modern design. Dom erbjuder uppdaterade basplagg och inredning med nordisk design i hållbara kvaliteter till ett bra pris. Här kan du ta del av underkläder för kvinnor.

 

Unik rabattkod

“GOOD15” som ger dig 15% rabatt på ett helt köp t.o.m den 4/9

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.