juli 19, 2024
Hållbar inredning, hur inreder man skonsamt för miljön?

Hållbar inredning, hur inreder man skonsamt för miljön?

Hållbar inredning har aldrig varit så aktuellt som det är nu och vi är mer intresserade av det tidlösa än det trendiga. Att inreda ett hem, ett kontor eller offentliga miljöer med hållbar inredning innebär att varje detalj från möbler till väggfärg har  valts med omsorg. I fokus ligger lång livslängd och rena material som går att återvinna. I detta inlägg kommer vi ge tips om hur du inreder mer skonsamt för miljön och vad ska man tänka på.

Det här behöver du tänka på när du inreder hållbar inredning 

Genom att välja möbler efter dess livslängd, det vill säga att den är av bra kvalitet så den kan finnas med länge. En av de viktigaste aspekterna är att en möbel ska kunna återvinnas när den inte längre är bruklig. För då ska materialen kunna separeras. Materialen är ärliga och rena, det vill säga inte utblandade. Är det plast är det 100% plast, är det mässing är det 100% mässing.

“Tänk att allt ska kunna återvinnas i ett cirkulärt materialflöde. Exempelvis dina värmeljus snart blir en aluminiumsoffa från Byarum eller att din Coca cola-flaska kan bli en bra stol”

Vill du värna om miljön ska du inte köpa produkter som inte håller kvalitet, dom går inte att reparera och inte heller att separera och återvinna. Har du en förkärlek för designer möbler och heminredning har du utan att du tänkt på det troligtvis köpt hem mer hållbara saker. Du kanske funderat på hur i helsike en designer pryl kan vara så dyrt och valt en snarlik kopia? Men saken är det att fina material som inte är utblandade kostar mer, spana gärna in sajten Henriknero för inspiration av heminredning, True deco är en svensk inredningsblogg att ha koll på. Tycker du om hus, kan du spana in denna husblogg

Hur ska man tänka då? Ett tips för att inte konsumera i onödan är att jobba med den inredningen du faktiskt redan har, genom att sonika möblera om i hemmet. Ett annat bra tips är att plocka bort saker som du inte behöver. Det är nämligen så att dina saker kan få ett nytt liv om dom får lite mer plats och luft kring sig. Du har säkert inte missat serien Konsten att städa med Marie Kondo!

Snabba tips för inreda hållbart

  • Plocka bort istället för att lägga till.
  • Köp möblerna som är gjorda i gedigna material så att de går att renovera, måla om, slipa ner och så vidare.
  • Ren inredning har ofta ett bra andrahandsvärde.
  • Köp möbler som du rena material som vid sortering går separera.
  • Släng inte bort inredning, sälj eller bytt i olika appar, blocket osv.
  • Förnya hemma genom att möblera om efter säsong.

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.