maj 24, 2024
FUTURISTIC TURBAN COLLECTION 2018 med Iman Aldebe

FUTURISTIC TURBAN COLLECTION 2018 med Iman Aldebe

Iman Aldebe är fashion designen som nu är ställer ut sin kollektionen Futuristic Turbans på nationalmuseum i Stockholm som efter 5 års renovering precis har öppnat. Invigning skedde med pompa och ståt med Tensta gospel som sjön och kung Carl Gustaf som klippte röda bandet.  

Det pågår ett nytt spännande koncept med modern design utställningen: Design Stories. Där 10 utvalda formgivare har blivit utvalda att få visa upp sin design och bland annat Iman Aldebe. Här får du som besökare ta del av design tillsammans med storytelling berättar förmedlar mer av kreatörens tankar om designen med hjälpa av text, ljud, korta filmer och den faktiskt utställning och ta del av formgivarens perspektiv och tankar.

“Story-telling som begrepp och fenomen har blivit en allt viktigare del i kommunikationen kring föremål och företag”

Iman har bland annat uppmärksammats för sina moderniserade varianter av hijab bland annat när hon skapade en kollektion med slöjor för polis, Försvaret och Brandförsvaret på ArkDes i Stockholm år 2017 och har genom åren syns flitigt i olika media sammanhang som Project runway, Godkväll på tv, radio, poddar osv.  


Hur kommer det sig att du fick möjligheten att ställa ut på Nationalmuseum?
Jag fick en förfrågan i Juni att medverka med min design för utställningen Design Stories och jag fick fria händer till att skapa vad jag ville och det var jätte roligt!


Berätta dina designade turbaner vad ville du förmedla med dom?
Jag ville lyfta fram kvinnans rätt att få välja själv. Att genom att skapa turbaner med pondus som även förmedlar frihetssymboler, slår hål i myten om att kvinnan inte kan välja själv. Det har varit en pågående debatt genom åren om vad en kvinna bör bära för plagg på kroppen och vad hon inte bör bära på kroppen. Man diskuterar aldrig med kvinnan utan man pratar gärna åt henne. Skärmskydd på vissa turbaner förmedlar just detta. Att man ibland får etiketter på sig som kvinna som man ofta inte känner att man själv representerar. Turbanen med Påfågeln är särskilt populär och för mig betyder den “frihet” – Rätten att få välja själv.


Vilka turbaner är dina favoriter i kollektionen?  
Min favorit är nog tuppkamturbanen den är rebellisk och påminner om min kamp att få göra min röst hörd. Och turbanen i glas som jag skapade i samarbete med The Glass Factory. Kul att få vara den första med att skapa en turban i glas! Jag åkte ner till The Glass Factory Boda och var med i hela designprocessen, det var väldigt lärorikt och kul.

Vi hörde att du blivit omnämnd i New York Time, det är verkligen stort!
Ja inför en utställning i Chicago i ett Design Museum och inför utställningen Design Stories, super roligt!

Du har en webbshop, happy turbans? Vilken är den typiska kunden?
Jag har en webshopen Happy turbans där jag säljer väldigt mycket ready to wear turbans, lite mer vardagsturbaner. Och sen till butiker nationellt och internationellt mer haute couture turbaner men även ready to wear turbans.Dina turbaner är väldigt lyxiga, hur profilerar du dig på marknaden?

Jag använder mig väldigt mycket av exklusiva tyger, jag tycker material är A och O för en snygg design. När jag är på jobbresor så ser jag alltid till att försöka få några timmar över till att inhandla spännande tyger och accessoarer till mina nästkommande kollektioner. Jag nischade min affärsidé väldigt tidigt, att fokusera på att alltid ha min signatur i mina kollektioner och att aldrig släppa något som inte känns rätt i magen. Att skapa kollektioner i hög kvalité för alla, var tidigt mitt mål, alla ska ha råd med en turban. Sen har jag turbaner som kostar mer pga att de kräver mer handarbete och att materialet jag använt mig utav är kostsamt och exklusivt.


Vad händer härnäst?
Jag jobbar på min nya turbankollektion, den kommer vara den bästa jag skapat hittills. För i höst så har jag hittat fantastiskt material som jag blev förälskad i och som jag vill att hela världen ska se.

Vi vill tacka dig att du ställde upp på denna intervju med Delacay Magazine och vi önskar dig allt lycka till Läs gärna:Imans blogg 

Foto: Iman Aldebe

One thought on “FUTURISTIC TURBAN COLLECTION 2018 med Iman Aldebe

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.