november 4, 2024
Balkongodling – Nyskördat, ekologiskt och närproducerat

Balkongodling – Nyskördat, ekologiskt och närproducerat

I samarbete med Impecta.se

Att ha en balkong att odla en mindre trädgård  med egna grönsaker eller kryddor på balkongen är enkelt. Vi kommer berätta hur du kan göra din balkong till en odlingsoas att njuta och äta av. Här gäller det att använda ytan smart för få mycket odlingyta.

Att odla egna grönsaker är hållbart och ekologiskt

Att odla egna grönsaker är bland det bästa du kan göra för dig och vår jord. Men även för dig själv är det lugnande att påta i trädgården och skörda frukten av egna grönsaker och kryddor är speciellt.  Stora fördelen är: Nyskördat, ekologiskt – och riktigt närproducerat. Visste du att större krukor behöver du vattna mer sällan? Men glöm inte dräneringen! Hos Impecta.se föhandel finner du det mesta inför din kommande balkongodling. 

 

Få ut så mycket odlingsyta på din balkong

Misströsta inte yta, även på små ytor kan du odla mycket godsaker som bär, frukt, grönsaker och kryddor. Smidigt att plocka en nypa färska örter till maten och till när du ska marinera köttet. 

  • Odlingsbänk
    Odlingsbänk med grönsaker och blommor på balkong. Ju mer jordvolym, desto mer lättskött odling.
  • Arbeta på höjden
    Hängkrukor, krukor på stativ, hyllor, spaljé,
Källa: https://www.instagram.com/p/B1qd1ORiBS5/

Enkla grönsaker att odla på balkongen

  • Tomater
    Är givet, fröna sår du inomhus så det god tid handla hem frön nu. Välj gärna busktomater eller körsbärstomater, som inte blir fullt så höga (och därmed sköra) som vanliga tomater.
  • Morötter/rädsior, går att odla i en bunke, välj gärna runda kortare morötter. 
  • Sallad, odlas bäst i stor kruka med dränage. 
  • Paprika och chili, bör sås redan i januari inomhus. 
  •  Örter trivs bra att odlas på balkong då de trivs på en skyddad och varm plats. Örter som: timjan, oregano, rosmarin och lavendel vill ha soligt och ganska torrt.

Planera din odling 

Om du planerar odla för att spara pengar behöver du göra en kalkyl, är det första gången du odlar kan du behöva investera i krukor och odlingstillbehör som bevattning, redskap, näring. Du behöver även ha förvaring av sakerna när det är säsong. Lägg gärna tid på att planera vad du ska odla på din balkong. Börja gärna småskaligt så att du vet om odla är något för dig, det kommer även en sommar nästa år. Personligen så tycker jag det är bäst att odla saker som kosta en del i butiken som kryddor. Vinningen att odla grönsaker sitter inte alltid i pengarna utan hur färskt och gott det är att få skörda sin egna grönska, det är även tidsbesparande att slippa behöva gå till butiken. Välj dom grönsakerna du tycker om mest och fall inte i fällan att gå ut för hårt. 

Pexels

Tips till balkong odlingen

Välj gärna att odla buskvarianter och minisorter som inte blir särskilt höga och stora. Du kommer behöva vattna mer regelbundet då det torkar snabbare i krukor än  trädgårdslandet. Välj krukor med dräneringshål så att vattnet kan rinna ut så att dina växter inte drunknar. Glöm inte gödselvattna, näringen i små krukor tar slut och du behöver efter cirka 4 veckor därför gödselvattna krukorna en gång i veckan, du kan använda vanlig krukväxtnäring.

Har du ingen balkong kan du odla på en terrass eller hänga utanför ett fönster med en blomkrukor. Du kan även be om lov om att få odla på innergården om du bor i lägenhet. 

Pexels

Torka dina odlade växter

Slutligen ett tips, varför inte torka dina kryddor och ha under det kommande året? Små chili tex går utmärkt att torka och hänga upp. Perfekt att ta med som gåva när man blir bortbjuden på middag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.