september 9, 2024

Att välkomna alla i brädspelvärlden

När man tänker på brädspel eller spel i allmänhet, eller tänker på vem som spelar oftast, är det naturligt att tänka att brädspelen associeras med män mer än med kvinnor. Stereotypen är att spelen är en typisk manlig hobby och kvinnorna tycker inte om den eller visar sig vara sämre på att spela än män. Men året är nu 2022 och könsroller inte är precis samma som de var för även några år sedan. Så nu när männen gör saker som tidigare var typiska för bara kvinnor, varför ska vi inte välkomna kvinnorna i brädspelsvärlden oftare?

Det finns olika stereotyper kring kvinnorna som också vill delta i spelkulturen. En av dem är att kvinnorna tycker inte om komplicerade brädspel och föredrar brädspelen som har enklare regler och kräver inte så mycket koncentration, medan män söker rivalitet och konkurrensen i dem och nivå spelar ingen roll för dem. Det orsakar ofta att kvinnorna inte blir välkomna vid ett gemensamt spelbord och de behandlas inte med respekt. De känner sig som främlingar i en kultur som inte vill ha mycket att göra med dem. 

Det andra problemet är att kvinnor spelar brädspel mindre ofta eftersom de helt enkelt har ingen tid att göra det. De visar sig ha mer plikter, t.ex. med barn, i hus, men också i jobblivet. Även om kvinnorna vill spela fler brädspel, har de helt enkelt ont om tid. Och när de har tid att äntligen spela lite, händer det också att de är för tröttna att göra så och delta i spelet.

Vad kan vi då göra att välkomna kvinnorna i världen av brädspelen? Ett bra exempel är FryxGames. FryxGames är ett företag som skapades 2011 och består av systrar och bröder som tillsammans jobbar på att skapa nya olika spel men också bygga en ny spelkultur, som baseras på respekt och jämställdhet. Enligt Enoch Fryxelius, CEO av Fryxgames, är det viktigast att skapa ett samhälle för alla som vill delta i det och spela brädspel. Syftet är inte bara att utveckla och publicera nya brädspel (vilket de är fantastiska på) men också hjälpa att utveckla spelkulturen som byggs på jämställdhet och känslan att alla kan sitta tillsammans vid ett gemensamt bord och vara en del av en grupp där alla är betraktade med respekt, oavsett kön eller ålder. Eftersom FryxGames är ett familjeföretag, jobbar naturligtvis kvinnorna där. Det är en grupp av sex systrar och deras mamma som varje dag bidrar enormt till företaget. De även beskriver deras mamma, Ingrid, som den mest obotliga spelaren i hela familjen. Kvinnorna i FryxGames betraktas på samma sätt som män och får lika rättigheter och möjligheter. 

Det känns som om hela spelvärlden skulle kunna vara lite mer som FryxGames – välkomnande, öppen och fokuserad på jämställdhet för alla, oavsett av kön. Att de dessutom publicerar många bra och kända brädspel, som Terraforming Mars och det nyaste, Angel Fury, som är världskända, kan bara vara ett bevis att det lönar sig att vara både kreativ och fokuserad på att betrakta alla brädspelarna med samma respekt som de är förtjänta av.