maj 24, 2024
Att bada bastu förbättrar vår övergripande hälsa

Att bada bastu förbättrar vår övergripande hälsa

Att bada bastu förbättrar vår övergripande hälsa och minskar vår stress i våra kroppar. Studier har visat att majoriteten av sjukdomar som (t.ex. hjärtsjukdomar) är åtminstone delvis stressrelaterade. En bastu känns inte bara bra, den är bra för din kropp. Oavsett om det är de fysiologiska förändringarna som inträffar under bastuns värme, eller om det bara är den tid som tillbringas i bastuns lugnande och så håller de flesta vana bastubadare med om att det är underbart att basta. Att basta är perfekt i en stressig vardag och är en skön tillflyktsort där vi kan koppla av och återställa kropp och själ. Bastubad får dig verkligen att “må bättre”, “ser ut bättre” och “sova bättre” och nedan ska vi gå igenom några andra hälsofördelar med att bada bastu.

Förbättrar vår kardiovaskulär hälsa
En 25-årig studie som har genomförts på med mer än 2 300 deltagare vid Östra Finlands universitet av Dr. Jari Laukkanen och hans kollegor visade att regelbunden bastu användning förbättrade kardiovaskulär hälsa Regelbundet bastubad är ett underbart, må bra och bra för dig tillägg till din övergripande hälso- och friskvårdsplan.

Bastubadande ger dig renare hud
Bastubad är en av de äldsta skönhets- och/eller hälso strategierna när det gäller att rengöra sin hud. När kroppen börjar producera svett via djup svettning så rengörs huden och döda hudceller ersätts, vilket håller din hud i gott skick. Genom att svettas så sköljs bakterier ur epidermis skiktet och svett kanalerna. Rengöring av porerna har visat sig förbättra kapillär cirkulationen, samtidigt som den ger huden en mjukare kvalitet.

Det kan vara socialt att bada bastu
Att bada bastu är ofta något som görs i grupp och ensamt. Det kan vara en avkopplande miljö för umgänge med familj, vänner då bastumiljön bidrar till öppna, intima och tysta samtal. Har du en bastustuga på tomten så kan du ha en egen bastuhus med relaxavdelning där du kan avnjuta kall dryck medan du kyler av dig mellan bastandet i gott sällskap.

Bra mot träningsvärk
Bastubad är bra efter träning då bastu får dina muskler att slappna av och lindrar värk/värk i både muskler och leder. Den höga värmen från en bastu frisätter kroppen endorfiner som kan minimera smärta och träningsvärk. När kroppstemperaturen stiger i bastuns värme vidgas blodkärlen vilket möjliggör ökad blodcirkulation, vilket i sin tur påskyndar kroppens naturliga läkningsprocess. Efter fysisk aktivitet, använd värmen och ångan från en bastu för att främja muskelavslappning genom att hjälpa till att minska muskelspänningar och eliminera mjölksyra och andra gifter som kan vara närvarande. Högpresterande idrottare använder bastu för återhämtning efter intensiva träningspass.


Bastubad rensar ut gifter från din kropp
Värmen från en bastu får din kroppstemperatur att stiga. Svettproduktionen är i första hand utformad för att kyla kroppen och består till 99 % av vatten. Men djup svettning i en bastu kan hjälpa till att minska nivåerna av bly, koppar, zink, nickel, kvicksilver och kemikalier – som alla är gifter som vanligtvis absorberas bara från att interagera med vår dagliga miljö.

En 25-årig studie utförd med mer än 2 300 deltagare vid Östra Finlands universitet av Dr Jari Laukkanen och hans kollegor visade att regelbunden bastuanvändning (4-7 gånger i veckan) i 19 minuter minskade risken för både Alzheimers sjukdom & Demens.

Du sover djupare efter att du bastat 
Forskning har visat att du får en djupare och mer avslappnad sömn om du bastar.Förutom frisättningen av endorfiner så sjunker kroppstemperaturerna som blir förhöjda sent på kvällen vid sänggåendet. Denna långsamma, avslappnande minskning av endorfiner är nyckeln till att underlätta sömnen. Bastubadare över hela världen njuter av djupsömn upplevelser som är resultatet av den lugnande värmen från en kvällsbastu.

Bastu bekämpar sjukdomar
Tysk bastumedicinsk forskning visar att basta kan avsevärt minska förekomsten av förkylningar och influensa bland studiedeltagare. Eftersom kroppen utsätts för värmen från en bastu och ånga (när det gäller traditionella bastur), producerar den vita blodkroppar snabbare, vilket i sin tur hjälper till att bekämpa sjukdomar och hjälper till att döda virus.

One thought on “Att bada bastu förbättrar vår övergripande hälsa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.