november 29, 2020
Artikel | Titanic The Exhibition

Artikel | Titanic The Exhibition

Titanic sjönk i Nordatlanten för 106 år sedan men ännu idag fascinerar berättelsen nya generationer. Just nu pågår utställningen Titanic The Exhibition i Göteborg som består av cirka 200 original föremål och flera återskapade miljöer från fartyget. I fokus finns bland annat: vrakgods, guldringar och klockor.

Ombord på Titanic var svenska efter engelska största språket och dom flesta svenskarna reste via Göteborg där emigranthamnen låg. Det var 123 svenska resenärer ombord och 34 överlevde, vars visas historia har kunnat dokumenteras av Titanic-historiken Claes-Göran Wetterholm, ordförande i Skandinaviska Titanicföreningen.

Claes-Göran har  tillbringat månader på positionen där Titanic sjönk. Varje gång det blev ett nytt fynd var det som julafton.

Claes Göran

Titanic skulle bli de mäktigaste fartygen världen hade skådat och  båtens tragiska jungfrufärd sågs av 100 000 personer i Southampton, England hamnen 10 april 1912.

Fartyget var utrustat med all tänkbara lyx och bekvämlighet. Inredningsstilen påminner mycket om  Ritz hotell som var en referenspunkt. Första klass hytterna var inrett i Empir stil. Resenärerna skulle känna att dom var på ett flytande hotellet jämfört som att vara på en båt. Det fanns gott om aktiviteter för förstaklass-resenärerna att ta del av. Bland annat en saltvattenpool, gymnastikhall, squashplan, turkiskt bad, ångbastu, massage rum. Dom gemensamma utrymmena i första klass var imponerande inredda och hade en lounge stil likt Versailles slott.

Men tyvärr blev inte färden lång, efter ett kort stopp i Frankrike och Irland bar det ut till Atlanten mot slutdestinationen New york.  Men fartyget kolliderade med ett isberg, skadade skrovet och sjönk på 2 timmar och 40 minuter.

I reklam så framhävs det ofta att Olympic och Titanic var skepp som var så gott som osänkbara. Uttrycket kom snart att spridas över hela världen och förvandlades därpå till en “slogan: “Olympic och Titanic – de osänkbara skeppen”

Skeppets undergång kom till att bli historiens största marina katastrofer i fredstid på grund av det höga antalet dödsoffer vid förlisningen. Då det endast fans livbåtar för knappt hälften för människorna ombord. Händelsen blev filmen Titanic episk romantisk katastroffilm från 1997 regisserad av James Cameron med Leonardo DiCaprio och Kate Winslet i huvudrollerna.

 

RMS Titanic var en oceanångare byggd 1909–1911 för atlant rutten Southampton–New York. Och Fartyget ritades av några av dåtidens bästa ingenjörer och utrustades med den mest avancerade teknik som fanns tillgänglig. Båten var 269,1 meter lång och 28 meter bred. Fartyget rymde totalt 840 hytter, varav 416 i första klass, 162 andra klass, 262 tredje klass och 40+ sovsalar.

 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *